Обележавање Дана војних ветерана

Петак, 3.12.2021 | Култура и традиција
У командама, јединицама и установама Војске Србије данас је низом комеморативних свечаности обележен Дан војних ветерана — 4. децембар, у знак захвалности и поштовања за бесмртна дела бораца који су се борили за слободу отаџбине.

Поводом празника, делегације Министарства одбране и Војске Србије су уз војне почасти положиле венце и цвеће крај спомен-обележја широм Републике Србије старешинама и војницима страдалим у ослободилачким и одбрамбеним ратовима.

Министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић су поводом Дана војних ветерана приредили пријем за представнике војних ветерана, ветеранских и традиционалних удружења у Дому Гарде у Топчидеру.

У Дому Гарде је одржана и свечана академија, којој су присуствовали изасланица врховног команданта Војске Србије и председника Републике Сузана Пауновић, министар Стефановић и генерал Мојсиловић са члановима својих колегијума, представници цркава и верских заједница, војни ветерани и други гости. Уз пригодан културно-уметнички програм уручена су и војна признања.

Дан војних ветерана обележава се у спомен на датум када је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату и када је 400.000 бораца Војске Краљевине Србије добило звање „стари ратник“, односно војни ветеран.

Повезане вести