Обука припадника АБХ службе Војске Србије

Уторак, 28.11.2023 | Обука
У Центру атомско-биолошко-хемијске одбране у Крушевцу реализована је специјалистичка обука припадника Војске Србије са реалним токсичним хемикалијама.

Обука је реализована у специјализованим лабораторијама и на полигону „Равњак“, са циљем унапређења знања специјалиста из 246. батаљона АБХО о токсичним хемикалијама, мерама заштите на раду и њиховог практичног оспособљавања за рад са овим отровним супстанцама.

Програмом обучавања, које су извели сертификовани инструктори из Центра АБХО, обухваћени су садржаји од рада патрола атомско-биолошко-хемијске службе на извиђању контаминираног земљишта и објеката, преко детекције и хемијске деконтаминације наоружања и опреме, до пружања медицинске помоћи у случају контакта са токсичним хемикалијама. 

Реализацијом ове специјалистичке обуке унапређени су како индивидуална оспособљеност припадника 246. батаљона АБХО, тако и укупна способност јединице за спровођење посебних мера противнуклеарног, хемијског и биолошког обезбеђења снага Војске Србије у току извођења операција.

Повезане вести