Размена искустава у области хеликоптерских операција

Уторак, 8.8.2023 | Међународна сарадња
У званичној посети Ратном ваздухопловству и ПВО Војске Србије ове недеље борави делегација Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава ради размене искустава у области хеликоптерских операција.

Током посете разматрају се кључна питања од значаја за безбедну и ефикасну реализацију борбеног трагања и спасавања и могућности за даљу сарадњу ваздухопловних снага Републике Србије и САД у овој области.

Разговори се одржавају на војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу, а тежиште је на размени искустава у примени оперативних процедура у планирању и извођењу хеликоптерских операција борбеног трагања и спасавања и употреби савремених уређаја и опреме који омогућавају потрагу, лоцирање и евакуацију припадника оружаних снага и цивила, из окружења и са неприступачних терена у свим временским и земљишним условима.

Делу данашњих активности припадника ваздухопловних снага Војске Србије и Оружаних снага САД присуствовали су вршилац дужности помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић и амбасадор САД у Београду Кристофер Хил.

Експертски разговори у области трагања и спасавања су део шире сарадње ваздухопловстава Војске Србије и Оружаних снага САД, која за циљ има размену искустава, унапређење безбедности летења и јачање укупних способности за извођење ваздухопловних операција.

Повезане вести