Обележен Дан Војногеографског института

Петак, 4.2.2022 | Култура и традиција
У Војногеографском институту „Генерал Стеван Бошковић“ у Београду данас је одржана војна свечаност поводом Дана ове научноистраживачке установе и Дана геодетске службе Војске Србије.

На свечаном скупу у седишту Института представљени су најзначајнији резултати рада ове установе у претходној години и најбољим појединцима уручена признања и награде.

У осврту на постигнуте резултате у години за нама, истакнути су посвећеност и професионалан однос запослених у извршавању задатака геотопографског обезбеђења Војске Србије, као и њихов допринос у јачању истраживачко-развојне и производне делатности у области геодезије, картографије и географских информационих система.

Дан Војногеографског института и Дан геодетске службе обележавају се у спомен на 5. фебруар 1876. године, када је донета одлука о формирању Ђенералштаба српске војске, који је у свом саставу имао одељење намењено за премер Србије за војне потребе. Тог дана је војногеодетска делатност први пут постала засебна служба у српској војсци.

Повезане вести