Састанак с командантом Кфора

Четвртак, 11.1.2024 | Међународна сарадња
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић примио је данас команданта Кфора генерал-мајора Озкана Улуташа, с којим је разговарао о безбедносној ситуацији на Косову и Метохији.

На састанку је било речи и о реализацији заједничких активности Војске Србије и Кфора које се предузимају ради праћења ситуације на терену, превенције криза и спречавања ширења дезинформација.

Истичући да се Војска Србије у потпуности придржава Војно-техничког споразума, генерал Мојсиловић је још једном указао да је Кфор једина легитимна оружана формација на Косову и Метохији, будући да Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација и Војно-технички споразум не препознају друге стране сем међународног цивилног и безбедносног присуства у Покрајини и снага безбедности Републике Србије.

У том смислу, изразио је очекивање да ће Кфор у потпуности и непристрасно спроводити свој мандат, благовремено реаговати на сваки покушај угрожавања безбедности грађана, пре свега Срба, и заштитити српско национално, културно-историјско и верско наслеђе на простору Косова и Метохије.

Генерал Улуташ у Београду борави на позив начелника Генералштаба Војске Србије, а овакви сусрети на високом нивоу, који се редовно одржавају, важан су предуслов за ефикасну сарадњу Војске Србије и Кфора нa унапређењу безбедносне ситуације на терену и сигурности српског становништва на Косову и Метохији.

Повезане вести