Век победника 1918-2018: вежба на полигону Тител

Субота, 10.11.2018 | Обука

У завршном делу вежбе “Век победника 1918-2018”, министар одбране начелник Генералштаба Војске Србије посматрали су, на привременом полигону “Тител”, припаднике Војске Србије на вежби по теми „Борбена група у нападу с насилним преласком реке“.

Министар Вулин: Вежба разлог за понос сваког нашег грађанина

У завршном делу вежбе “Век победника 1918-2018”, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић посматрали су с брода посебне намене „Козара“, на привременом полигону “Тител”, припаднике Војске Србије на вежби по теми „Борбена група у нападу с насилним преласком реке“.
 
Циљ приказа у “Тителу” је оспособљавање јединица Копнене војске за извођење напада у захвату пловног пута и садејство с јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Вежби су присуствовали и председник Владе АП Војводине Игор Мировић,  градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, представници Министарства одбране и Војске Србије и локалне самоуправе.
 
Оцењујући данашњу вежбу, министар Вулин рекао је да вежба као што је ова не може да се припреми за месец дана, ни за пола године ни за годину.

- Вежба као што је ова припрема се деценијама, вежба као што је ова припрема се са војском која је у стању да једновремено на 10 места не само вежба, већ је у стању да на 10 места прими борбу. Мало је армија у свету које могу у тако кратком временском периоду да се организују, изађу на толико различитих праваца и одговоре на сваки захтев. Највећа вредност ове вежбе је у томе што смо показали војску баш онакву каква јесте, војску која испуњава све своје задатке, као што би их испуњавала у рату. Ово нису комбиноване јединице, ово су органске јединице, онакве какве оне јесу и радиле су баш оно за шта су припремане и за шта су обучаване. Вежба као што је ова не може да се припреми у месец дана и она је плод великог напора, велике упорности, великог стрпљења и великог поверења у Војску Србије, нагласио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, од 2012. године до данас, Војска Србије се од једне деморалисане и скоро напуштене војске, која је требало да нестане, претворила у савремену, борбену војску – војску која се обнавља.
 
- Зато хоћу да захвалим врховном команданту Александру Вучићу због његове упорности и због свих ових година у којима се трудио и успевао да војску обнови, унапреди и учини бољом и савременијом. И сада, пре него што је отишао у Париз, где ће се састати са неким од најзначајнијих светских државника, позвао ме је и тражио да му поднесем рапорт када се вежба заврши, а вежба ће се завршити када сваки војник буде био сигуран и када свако од њих вечерас оде на спавање. То је брига о сваком човеку, о његовој безбедности и сигурности. Ово је вежба која је показала да је наша Војска у стању да се носи са свим изазовима и да нема баш никога ко може да занемари Војску Србије, и ако икад помисли зло нашој земљи и нашем народу, без обзира где он живео,мораће да зна да је ова савремена, модерна, снажна Војска Србије, спремна да заштити нашу земљу и наш народ и наш начин живота, поручио је министар Вулин.

Министар одбране честитао је начелнику Генералштаба генералу Мојсиловићу на изузетној организацији и припремљености, генералу Симовићу команданту Копнене војске на свему што је Копнена војска приказала и сви њени припадници, генералу Жарковићу команданту РВиПВО на сјајном приказу, високој спремности свих њихових припадника и на том великом задовољству што смо, како је рекао, после дуго година могли да видимо и осам авиона МиГ-29 на небу изнад Србије.
 
- Небо изнад Србије је слободно, Србија је слободна и тако ће бити докле год има овакву Војску и овакве људе који чине војску. Зато бринемо о њима, о њиховом стандарду, о стандарду њихових породица, зато ћемо поново имати повећање плата и идаље имати бољу технику, опрему, као и стамбену изградњу. И као што видите, зато зашлужујемо и поштовање и љубав читавог вашег народа. Вежбу оцењујем као "врло добру", вежбу оцењујем као разлог за понос сваког нашег припадника, али и сваког грађанина наше земље, закључио је министар Вулин.
 
У веома атрактивном приказу учествовали су припадници Прве бригаде Копнене војске, Речне флотиле, Специјалне бригаде, 250. ракетне бригаде и 204. ваздухопловне бригаде у садејству са припадницима Жандармерије Министарства унутрашњих послова.
 
Како је истакао генерал Мојсиловић, закључак данашње вежбе је "да су остварени сви циљеви који су планирани".
 
- Одлучност, способност, храброст, однос наше државе према нашој војсци и Војске ка држави чини Војску Србије непоколебљивом да и даље буде у функцији свога народа, рекао је генерал Мојсиловић.
 
Учесници вежбе приказали су савлађивање водене препреке, постављање понтонског моста, скелског места преласка, као и пешадијска, противпешадијска, бродска и противбродска дејства.
 
Председник Владе Војводине нагласио је да је вежба показала како се Војска Србије мења на боље.
 
- Показала је како се мења на боље у организацији, оспособљености и опремљености. Све је приказано у реалном времену и заиста оставља снажан утисак, рекао је Мировић и додао да је он "резервиста" и да се нада да ће и припадници резерве једном показати да су спремни и они да учествују у оваквој вежби.

Присутне су кроз вежбу водили командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Петровић и командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић.
 
Према сценарију завршнице данашње вежбе, припадници наше војске најпре су приказали убацивање извиђачке групе у борбени распоред непријатеља, претраживање речног дна и полагање минских препрека уз непрекидну артиљеријску и подршку авијације - авиона МиГ-29 и авиона Галеб Г-4. Осим бродова, на реци Тиси приказане су амфибије, поступци склапања понтонског моста, превожење тенкова и осталих борбених возила скелом, као и напад специјалаца на брод.

Пре свечаног дефилеа пловних средстава, Речна флотила и Специјална бригада приказале су противдиверзантско дејство ронилаца с подводним наоружањем, дејство групе бродова и патролних чамаца, десантних и вишенаменских бродова у извршавању бојних гађања.
 
Привремени полигон “Тител“ последња је од десет локација велике вежбе којом је Војска Србије обележила век од победе у Великом рату.

Повезане вести