Посета шефа Бироа Националне гарде САД

Среда, 7.6.2023 | Међународна сарадња
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић састао се данас са шефом Бироа Националне гарде Сједињених Америчких Држава генералом Данијелом Хокансоном, који борави у званичној посети Републици Србији.

На састанку је разговарано о безбедносној ситуацији у свету и региону и дометима билатералне војне сарадње Србије и САД, са тежиштем на сарадњи Војске Србије и Националне гарде Охаја и могућностима за њено унапређење.

Саговорници су се сагласили да је војно-војна сарадња двеју држава, која се у значајној мери одвија у оквиру Програма државног партнерства Србије и Охаја, интензивна и садржајна и да доприноси достизању интероперабилности и подизању нивоа оперативних способности оружаних снага. Закључено је да треба наставити са реализацијом заједничких активности и изналажењем нових модалитета сарадње који дају конкретне и јасно видљиве резултате, пре свега у домену обуке, развоја подофицирског кора и сајбер одбране.

Генерал Мојсиловић је истакао да Војска Србије настоји да буде одговоран и кредибилан партнер, да је посвећена наставку сарадње у свим областима од обостраног интереса, како са Националном гардом тако и са другим саставима Оружаних снага САД, и изразио уверење да ће успешна војно-војна сарадња дати снажан допринос развоју укупних односа Србије и САД.

Америчку делегацију, у чијем саставу је и заменик команданта Националне гарде Охаја бригадни генерал Стивен Роудс, данас су примили врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић и министар одбране Милош Вучевић.

Повезане вести