Отворен Регионални тактички курс цивилно-војне сарадње

Понедељак, 29.10.2018 | Цивилно-војна сарадња

Регионални тактички курс цивилно-војне сарадње, у организацији Одељења за цивилно-војну сарадњу Генералштаба Војске Србије, свечано је отворен данас у касарни „Бањица 2” у Београду.

Церемонији отварања курса, поред начелника Одељења за цивилно-војну сарадњу пуковника Драгана Месаровића, присуствовали су генерал-мајор Илија Тодоров, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове ГШ ВС, амбасадорка Канаде Кeти Чаба и изасланик одбране Канаде пуковник Роланд Лавoa.

Циљ курса је сагледавање сложених услова оперативног окружења и претњи безбедности које нису само локалног и регионалног већ глобалног значаја. Курс је прилика да слушаоци, њих 36, стекну потребна основна знања о цивилно-војној сарадњи. Курс се изводи у два дела, теоретски у Београду и практични део на бази „Југ”.

Слушаоци курса су припадници Министарства одбране и Војске Србије, припадници цивилних организација и институција из Србије, као и оружаних снага Украјине, Босне и Херцеговине и Грузије. Курс изводи мешовити тим шест инструктора из Канаде, Холандије и Србије.

- Овогодишњи курс уједно представља мали јубилеј, 10 година и наставак традиције која је почела 2008. године. До сада је овај облик усавршавања завршило више од 300 учесника из 20 партнерских земаља из региона и света. Курс се реализује уз велику помоћ и подршку Министарства одбране Канаде и представника оружаних снага Краљевине Холандије, рекао је на отварању пуковник Месаровић.

Овај курс је најзначајнији међународни облик усавршавања из области цивилно-војне сарадње Министарства одбране и Војске Србије и као такав његова реализација представља велики изазов, узимајући у обзир његов међународни карактер, као и практичну примену стечених теоретских знања током курса.

Амбасадорка Канаде Кeти Чаба захвалила је Влади Србије и представницима Министарства одбране и Војске Србије на гостопримству и пожелела успешан курс свим учесницима.

Поред образовног циља, курс је прилика припадницима Војске Србије да размене ставове и искуства по питањима цивилно-војне сарадње са свим учесницима курса, цивилима и колегама из иностранства. 

Ива Костовић Николиш, МЦ Одбрана

Повезане вести