Показна вежба за кадете Војне академије

Петак, 28.4.2023 | Обука
Припадници 246. батаљона атомско-биолошке-хемијске одбране (АБХО) реализовали су ове недеље показну вежбу за кадете завршне године Војне академије модула пешадије и оклопних јединица.

На вежби је приказано ангажовање јединица АБХО у припреми, организовању и реализацији задатака радиолошке, хемијске и биолошке деконтаминације људи, наоружања и техничких средстава пешадијске чете.

Кадети су били у прилици да сагледају место и улогу јединице у спровођењу посебних мера противнуклеарно-хемијско-биолошког обезбеђења и да се упознају са комплетном методологијом рада, од припреме људства и заштитне опреме, преко развијања деконтаминационе станице са свим својим елементима, до практичне употребе средстава и опреме за деконтаминацију.

Приказан је и рад на савременој мултифункционалној мобилној платформи за деконтаминацију  МПД-09, домаће производње, која по својој намени обједињује пет других средстава — аутомобил-цистерну за деконтаминацију, аутомобил-цистерну за воду, навално возило за гашење пожара, пумпу за испумпавање воде и уређај за деконтаминацију.

Кадети су у овој јединици Копнене војске боравили ради реализације посебног облика наставе из предмета Тактика пешадије и Тактика оклопних јединица. Ова врста наставе пружа кадетима увид у функционисање јединица Војске Србије и део је њихових свеобухватних припрема за дужности које их очекују након промоције у први официрски чин.

Повезане вести