Обука јединица војне полиције за учешће у мултинациониалним операцијама

Субота, 18.9.2021 | Обука
У касарнама „Аеродром“ у Сомбору и „Књаз Михаило“ у Нишу у току је реализација интензивног периода обучавања водова војне полиције из састава Копнене војске за учешће у мултинационалним операцијама.

Реч је о јединицама из састава Трећег и Петог батаљона војне полиције које је Република Србија декларисала за учешће у мултинационалним операцијама у оквиру Концепта оперативних способности и које сада пролазе свеобухватне припреме за реализацију специфичних војнополицијских задатака у међународном окружењу.

Ради  достизања захтеваног нивоа интероперабилности и оперативних способности, војни полицајци реализују садржаје колективне обуке, попут вршења увиђаја, прикупљања и обраде доказног материјала, контроле масовног окупљања, рада на контролном пункту, извођења патроле, блокаде и претраге терена.

Концепт оперативних способности представља један од облика сарадње земаља чланица програма Партнерство за мир, чијом применом Војска Србије достиже стандарде интероперабилности и развија оперативне способности декларисаних јединица за учешће у мултинационалним операцијама. 

Повезане вести