Шест деценија мировне операције Уједињених нација на Кипру

Среда, 6.3.2024 | Мултинационалне операције
Делегација Војске Србије коју је предводио начелник Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба генерал-мајор Тиосав Јанковић присуствовала је свечаности поводом обележавања 60. годишњице успостављања мировне операције Уједињених нација на Кипру (UNFICYP), одржаној у Никозији.

Церемонији, која је уприличена у спомен на 4. март 1964. године када је резолуцијом Савета безбедности УН успостављена ова мировна операција, присуствовали су специјални представник генералног секретара УН и шеф мисије на Кипру Колин Стјуарт и представници држава чије су снаге ангажоване у мисији.

Овом приликом, у знак признања за ангажовање у мировној операцији на Кипру, нашој земљи је додељена плакета Уједињених нација коју је примила отправник послова у Амбасади Републике Србије на Кипру Марија Марковић.

Током боравка на Кипру, генерал Јанковић је имао састанак са командантом војне компоненте мировне операције УН генерал-мајором Ерденебатом Батсуријем и обишао је припаднике нашег контингента који су ангажовани у команди мисије и у јединици војне полиције. 

Повезане вести