Војска Србије јача за 30 тенкова Т-72МС и 30 оклопно-извиђачких аутомобила БРДМ-2МС

Недеља, 23.5.2021 | Међународна сарадња
У касарни „Мија Станимировић“ у Нишу, данас је извршена примопредаја тенкова Т-72МС и оклопно-извиђачких аутомобила БРДМ-2МС које је Руска Федерација донирала Републици Србији.

Церемонији су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, државни секретар и заменик министра одбране Руске Федерације генерал армије Николај Панков, заменик министра одбране генерал-пуковник Александар Фомин и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко.

Симболично, на данашњој церемонији примопредаје, генерал Фомин уручио је генералу Мојсиловићу кључ од тенка. Генерал Фомин је, том приликом, истакао да је данашњи дан још један успешан корак у јачању руско-српске војно-техничке сарадње. Он је нагласио да ова техника испуњава све савремене стандарде и да ће ојачати борбени потенцијал српске армије и омогућити да се обезбеди национални суверенитет и територијални интегритет земље.

Генерал Мојсиловић је захвалио државном врху Руске Федерације и свима који су учествовали данас и до данас у процесу опремања тенковског и оклопно-извиђачког батаљона борбеним средствима руске производње. Генерал Мојсиловић је нагласио да је та војно-техничка сарадња резултирала тиме да је Војска Србије јача за 30 тенкова Т-72МС и 30 оклопно-борбених возила БРДМ-2МС, као и да су резултати нашег чврстог партнерства и добре војничке сарадње данас видљиви на терену.

— Борбена техника коју данас имамо прилике да видимо, а сврставамо у строј Војске Србије, имаће за циљ јачање свеукупног капацитета и оперативних способности Војске Србије у целини — закључио је генерал Мојсиловић.

Тенк Т-72МС је модернизована варијанта тенка Т-72. Модернизација тенка извршена је у 61. оклопно ремонтном заводу (БТРЗ) у Руској Федерацији. Тенк Т-72МС тежак је 44,5 тона. Максимална брзина кретања је 60 км/час. Наоружан је топом 125мм са борбеним комплетом од 42 пројектила, митраљезом ПКТ 7,62мм са борбеним комплетом од 2.000 метака и митраљезом КОРД 12,7мм са борбеним комплетом од 600 метака.

Оклопно-извиђачки аутомобил БРДМ-2МС намењен је за извиђање у свим борбеним операцијама и за све видове извиђања на земљишту и води. Осим тога, може се користити за борбено осигурање, борбу са осигуравајућим јединицама непријатеља, за превоз курира и официра за везу, као средство везе, као командни аутомобил, за напад на десантне снаге непријатеља.

Опремањем извиђачких јединица Војске Србије оклопно-извиђачким аутомобилом БРДМ-2МС унапређена је, пре свега, способност осматрања, нишањења и гађања ноћу. Оклопно извиђачки аутомобил БРДМ-2МС је опремљен термовизијском камером која омогућава уочавање циљева на даљини од 3,5 км, а распознавање на 2 км. Средство има стабилисану куполу у две равни и може успешно гађати циљеве из покрета.
 
У нишкој касарни данас су приказани и оклопно-извиђачки и тенковски батаљон на маршу, а посебно су представљене основне тактичко-техничке карактеристике тенка Т-72МС и оклопно-извиђачког аутомобила БРДМ-2МС.

Повезане вести