Обилазак 41. пешадијског батаљона

Среда, 22.1.2020 | Из јединица
Министар одбране Александар Вулин обишао је данас припаднике 41. пешадијског батаљона Четврте бригаде копнене војске на бази „Југ“ код Бујановца.

Реч је о јединици коју је Команда Копнене војске изабрала за најбољи батаљон Копнене војске у протеклој години, као и о првој јединици која у свом саставу има борбена оклопна возила “лазар 3”.

Министар Вулин, након обиласка капацитета 41. батаљона, истакао је да је данас на бази „Југ“ имао прилику да се увери зашто је претпостављена команда тај батаљон изабрала за најбољи.

— Није тај батаљон најбољи зато што има најмодернију технику, зато што је добио бољу опрему од других, већ зато што има квалитет људи који су посвећени својим дужностима, који воле своју војску, који воле своје занимање. Војска Србије може да буде поносна не само на ову јединицу већ на сваког свог припадника који даје све од себе да испуни све своје задатке и да чува мир, стабилност и сигурност, и да чува наш начин живота — нагласио је министар Вулин.

У Копненој зони безбедности, према речима министра одбране, стање је редовно, живот се одвија плански и организовано, а држава Србија може да буде мирна и спокојна док њена Војска брине о њој.

Командант 41. пешадијског батаљона потпуковник Саша Вучковић истакао је да му је част и задовољство да је батаљон којим командује, Команда Копнене војске прогласила за најбољи током 2019. године у свом саставу.

— У оквиру данашње посете, представили смо министру одбране намену и задатке батаљона, као и једну од пешадијских чета која је опремљена новим борбеним возилом „лазар 3“, богослужбени простор, као и капацитете ресторана и радионице — истакао је потпуковник Вучковић.

Према речима командира прве пешадијске чете 41. пешадијског батаљона капетана Ивице Бараћа, реч је о првој чети у Војсци Србије која је опремљена оклопним борбеним возилима точкашима „лазар 3“, средином прошле године.

— Извршили смо сву неопходну обуку са припадницима водова у чијем саставу се и налазе оклопна борбена возила „лазар 3“, извели сва предвиђена гађања на војном комплексу „Пасуљанске ливаде“, као и вежбу на полигону „Боровац“. Када је реч о искуствима у досадашњем раду са тим возилима она су изузетно позитивна, показала су се као изузетно мобилна и као средства ватрене подршке, која су за пешадијске јединице, као што је пешадијска чета, изузетно корисне — нагласио је капетан Бараћ.

Позитивне утиске о оклопном борбеном возилу „лазар 3“ дели и капетан Марко Станимировић, командир првог стрељачког вода оклопног борбеног возила „лазар 3“, који је задужен за обуку на поменутом возилу.

— Ја као старешина, али и сви војници, изузетно смо задовољни оклопним борбеним возилом „лазар 3“ и изузетна нам је част и задовољство што смо прва јединица која је имала ту привилегију да прими то возило и да се на њему обучава и на тај начин стекне нова искуства и знања — поручио је капетан Станимировић.

Данашњем обиласку су присуствовали и командант Четврте бригаде бригадни генерал Слободан Стопа и начелник Штаба Команде Копнене војске бригадни генерал Жељко Трамошљика.

Повезане вести