Век победника 1918-2018: вежба на Пасуљанским ливадама

Субота, 10.11.2018 | Обука

На полигону „Пасуљанске ливаде“ вежбу по теми „Борбена група у нападу“ извела је Трећа бригада Копнене војске, у садејству са Мешовитом артиљеријском бригадом и 98. и 204. ваздухопловном бригадом из састава Ратног ваздухопловства.

Вежби су присуствовали председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председница Владе Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин, чланови Владе, начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, представници Министарства одбране и Војске Србије, удружења која негују традицију ослободилачких ратова Србије, војно-дипломатског кора и бројни гости.

Основне податке о вежби дао је командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић. Он је истакао да је команда Копнене војске добила задатак да у садејству са РВиПВО припреми, организује и изведе здружену, једнострану, вишестепену тактичку вежбу са бојевим гађањем оперативно тактичког нивоа по теми "Припрема и употреба снага за реаговање Војске Србије".

- Посебну пажњу и у току припрема и данас на вежби посвећујемо садејству између родова Копнене војске, као и садејству наша два вида – Копнене војске и РВиПВО. Ватром, покретом, маневром и силином удара, припадници Копнене војске и РВиПВО приказаће способности у извршавању тактичких и ватрених задатака и спремност да чувају отаџбину Србију и обезбеде мир свим грађанима Србије, без обзира на националну, верску и политичку припадност – нагласио је генерал Симовић.

Према његовим речима, од 2. новембра јединице се налазе на терену где су извеле одељенска, водна и четна бојева гађања, тактичка увежбавања, тренажне летове, бомбардовање и ракетирање, дестантирање и савлађивање водених препрека. Вежба је почела 8. новембра и завршава се данас.

На вежби на Пасуљанским ливадама ангажовано је око 2.000 војника и више од 100 борбених средстава. Приказано је садејство авијације, техничких и оклопних јединица, као и осталих јединица које учествују у вежби. Руководилац вежбе био је командант Треће бригаде пуковник Слађан Стаменковић.

Председник Вучић је након вежбе изразио задовољство оним што је приказано, оцењујући да је први пут виђено осам авиона МиГ-29 на небу изнад нас, од 10 колико их укупно имамо. Он је, такође, нагласио да је све то резултат улагања.

- Видели сте тенкова највише до сада, јер 100 тенкова у читавој вежби учествује, а видеће их и Сремци, Банаћани, јер ће 13 наших тенкова прећи преко моста који ће наши инжењерци урадити између Титела и Перлеза. Видећете их и у Краљеву, као и 25 на Пештеру који делују јединствено као вод у нападу и чета у нападу, нагласио је председник Вучић.

- Задовољан сам како је генерал Симовић припремио Копнену војску и како су сви други свој посао урадили. И Трећа бригада је све то изванредно направила – рекао је председник Вучић и похвалио припаднике Војске Србије који су успели да изведу најтеже задатке на „Пасуљанским ливадама“ и поручио им да ће улагања у Војску и у бољи стандард њених припадника бити настављенa.

- Морамо решити питање опремања припадника Војске Србије, морамо водити рачуна о њиховом стамбеном збрињавању. Треба да се оснажимо и савремено наоружавамо. Наша војска је на самом врху у поређењу са војскама региона. Највећи недостатак нам је мањак људи и на томе ћемо посебно да радимо. Дакле, улажемо, радимо и сви ови кораци улагања и унапређивања нису корак од једне миље, већ од седам. Намера нам је да људи осете бољитак, закључио је председник.

У изјави РТС-у председник Вучић je посебно истакао да данас током вежбе лети осам Мигова 29, да артиљерија ефектно туче по циљевима, да ракете погађају циљеве, тенкови у нападу делују моћно, а срећан сам да чак 8.000 људи данас вежба и видимо колико су спремни и оспособљени. Војска Србије показује да је једна респектабилна сила, у коју ћемо и даље да улажемо.

По завршетку вежбе председник Вучић и гости присуствовали су приказу дејстава извиђачких органа у различитим условима и обишли тактичко-технички збор, на коме су изложена заштитна опрема, наоружање и оптоелектронских средстава.

Од балистичке опреме данас на "Пасуљанама" могли су се видети и комплет балистичке опреме „0“ серије чији је произвођач ЈУМКО Врање. Од наоружања изложени су пиштољ 9мм GLOCK 17, пушка аутоматска 5,56мм G36C, пушка аутоматска 5,56мм HK 416, пушка аутоматска 5,56мм SCAR L ckuc, пушка аутоматска 5,56мм SCAR L std и пушкoмитраљез 5,56мм FN MINIMI.

У оптоелектронским средствима су бинокулар двоглед пасивни „DVS-8“, ласерски даљиномер дневно/ноћни „MOSCITO", термовизијска камера мултифункцијска „JIM UC“ и камера термовизијска „Flir Recon B9“, као и више средстава противдиверзантске заштите, као што је детектор експлозива „NTJA-II“.

Повезане вести