Смена српског контингента у Либану

Петак, 8.6.2018 | Мултинационалне операције

На нишки аеродром „Константин Велики“ јуче су слетели припадници контигента Војске Србије који су у претходних шест месеци били ангажовани у саставу Привремених снага Уједињених нација у Либану (UNIFIL).

Истим авионом је отпутовао нови контингент Војске Србије, састављен од старешина и војника пешадијске чете, штабних официра и припадника елемента за националну подршку.

Дочеку и испраћају присуствовали су заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Желимир Глишовић, командант Треће бригаде копнене војске пуковник Предраг Грбић, командант Четврте бригаде копнене војске пуковник Слободан Стопа, представници Центра за мировне операције, као родбина и пријатељи припадника контигента.

– У име команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића свима честитам на успешно извршеној мисији и реализацији свих постављених задатака. Ви сте, као и претходни контингенти, на достојанствен начин представљали Војску Србије и државу Србију и веома сам срећан када чујем да су наши официри, подофицири и војници веома цењени у Либану, а посебно од становништва које живи тамо. Уверен сам да ће и представници контингента који данас одлази у Либан, наставити да стручно, извршавати све задатке из додељене мисије, достојанствено и часно представљају Војску Србије, рекао је генерал Глишовић, дочекујући једне и испраћајући друге припаднике Војске Србије у мисију у Либану. 

Мајор Младен Глигоријевић, командир пешадијске чете која се управо вратила из Либана, потврдио је да је јединица којом је командовао протеклих шест месеци успешно реализовала све постављене задатке у складу са мандатом мисије Унифил. 

– Активности пешадијске чете Војске Србије реализоване су у потпуности са плановима и наређењима команде шпанског батаљона, Команде сектора Исток, као и техничког споразума са Краљевином Шпанијом, истакао је мајор Глигоријевић, додајући да је однос са локалним становништвом и осталим нацијама у оквиру мисије био на високом нивоу, професионалан и уз обострано уважавање.

Са нишког аеродрома у Либан данас је одлетело 129 официра, подофицира и војника из састава пешадијске чете Четврте бригаде копнене војске, штабних официра и елемената националне подршке, док ће вод за заштиту снага на пут кренути 27. јуна ове године. 

Пешадијска чета, којом ће наредних шест месеци командовати мајор Бојан Стојановић, извршаваће задатке као самостална јединица у саставу шпанског контингента, док ће вод за заштиту снага, предвођен капетаном Ненадом Динићем, бити ангажован у оквиру италијанског контингента.

Привремене снаге Уједињених нација у Либану (UNIFIL) успостављене су Резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација од 19. марта 1978. године. Припадници Војске Србије отпочели су учешће у овој мисији 21. децембра 2010. године, а тренутно је, у оквиру једне ротације, у мисији ангажовано 177 припадника Војске Србије.

Повезане вести