Тактичка вежба 246. батаљона АБХO

Петак, 18.6.2021 | Обука
У реjону планине Ртањ, 246. батаљон атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) реализује интензивне вежбовне активности у спровођењу мера противнуклеарно-хемијско-биолошког обезбеђења у извођењу операције. 
 
Реч је о једном од сегмената Здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем „Муњевити удар 2021“, која се изводи на више локација широм Републике Србије.

Током вежбе, припадници 246. батаљона АБХО реализују широк спектар задатака атомско-биолошко-хемијског обезбеђења јединица Копнене војске. Увежбава се и проверава рад осматрачке и лабораторијске станице АБХО, деконтаминација моторних и вучних возила, наоружања и људства, као и рад штабних официра у команди батаљона.

У осматрачкој станици АБХО, управном органу у мрежи нуклеарно-хемијско-биолошке контроле, врши се прикупљање и аналитичка обрада расположивих података о дејству непријатеља, док се у лабораторијској станици прикупљају и обрађују узорци ради планирања даљег тока операције. Деконтаминација се спроводи коришћењем новоуведене платформе за деконтаминацију М-09, која се показала изузетно ефикасном у реализацији овог типа задатака.

Оцењено је да се вежба успешно реализује и да припадници јединице показују одличну оспособљеност уз високо залагање и мотивисаност за реализацију додељених задатака.

Повезане вести