Обука Коњичког вода Гарде за давање војних почасти

Понедељак, 29.8.2022 | Обука
У оквиру колективне обуке Гардијског батаљона Гарде Војске Србије, у Коњичком воду из састава ове јединице реализује се оспособљавање за извршавање специфичних задатака приликом давања војних почасти.

Обука за овај протоколарни задатак изводи се континуирано током целе године, како би припадници јединице у сваком тренутку били спремни да на највишем нивоу презентују стројеву изграђеност, а коњи утренирани и адаптирани на специфичне услове и буку.

Програм обучавања обухвата различите садржаје, од индивидуалних припрема старешина и професионалних војника, рада на изградњи поверења са коњима за које су задужени, до увежбавања стројевих радњи са коњима и поступака који се примењују приликом давања почасти у оквиру протокола државних органа. Радње се увежбавају до аутоматизма, чиме се обезбеђује да коњаник у свим ситуацијама има потпуну контролу над својим коњем и могућност грешке током реализације задатка се своди на најмању меру.

Коњички вод Гарде је формиран у јуну 2018. године чиме је настављена дуга традиција коњичких јединица у нашој војсци и очувано сећање на победе које су ове јединице извојевале у одбрамбеним и ослободилачким ратовима Србије.

Повезане вести