Настављена такмичења у војничким вештинама припадника Копнене војске

Петак, 7.9.2018 | Обука

У протеклој недељи одржана су још четири такмичења у којима су се у познавању знања и вештина такмичили припадници родова пешадије и артиљерије и служби логистике, на нивоу Копнене војске.

У Копненој војсци одржана су још четири такмичења у којима се у познавању знања и вештина такмичили припадници родова пешадије и артиљерије и служби логистике. 

Такмичење у индивидуалним специјалистичким војним вештинама рода пешадије, организовано је у касарни „Стевица Јовановић“ у Панчеву, а домаћин такмичења била је Прва бригада. 

Најбољи припадници рода пешадије из јединица Копнене војске, имали су прилике да се такмиче у дисциплинама: кретање по непознатом терену, постављање мина, гађање из аутоматске пушке и ручном бомбом, савлађивање природних и вештачких препрека и бројне друге. Такмичење се одвијало на стази дужине око 12 километара, коју су такмичари морали да савладају под пуном опремом и на стрелишту, на коме су се такмичили у гађању. 

Након витешког надметања, проглашени су најбољи. Прво место освојио је разводник Драгослав Аврамом из Прве бригаде, други је био водник Иван Јеремић из Специјалне бригаде, док је треће место освојиo водник Милан Савић из Треће бригаде. 

У касарни „Мија Станимировић“ у Нишу, организовано је такмичење у индивидуалним специјалистичким војним вештинама рода артиљерије специјалности извиђач, рачунач и топограф, чији је домаћин такмичења била Мешовита артиљеријска бригада.

Прво место на тамичењу извиђачке специјалности, освојио је десетар Саша Миленковић Мешовите артиљеријске бригаде, а друго и треће место старији водник прве класе Александар Степановић и старији водник Бојан Митић, из исте јединице. Најбољи рачунач био је разводник Маринко Маринковић из Мешовите артиљеријске бригаде, друго место припало је десетару Милану Перићу из исте јединице, а треће старијем воднику прве класе Дејану Ђокићу из Треће бригаде. За најбољег топографа проглашен је заставник Зоран Милошевић из Мешовите артиљеријске бригаде, други је био водник Иван Динић из исте јединице, док је треће место освојио разводник Душан Николић из Четврте бригаде. 

Такмичење у војним вештинама рода артиљерије (ЛРСВ 128мм М77 „Огањ“), организовано је у касарни „Стефан Немања“ у Рашкој, а домаћин такмичења била је Друга бригада. Такмичари из састава Копнене војске били су у прилици да одмере своје снаге у дисциплинама као што су спремање оруђа за паљбу-ручно, усмеравање оруђа и провера усмерености оруђа помоћу артиљеријске бусоле, спремање оруђа за марш-ручно, нишањење при посредном гађању, провера и подешавање паралелности оптичке осе панораме и цеви.
 
Након два такмичарска дана, за најбољег нишаџију проглашен је разводник Новица Љујић из 24. дивизиона самоходних вишецевних лансера ракета Друге бригаде, одакле је и најбоља послуга „Огњева“.

На такмичењу логистичких служби у колективним вештинама, које је одржано у касарнама „Мија Станимировић“ и „Књаз Михајло“ у Нишу, такмичила су се куварска и ватрогасна одељења, као и санитетске екипе. Домаћини овог првог по реду такмичења биле су Мешовита артиљеријска бригада и Трећа бригада Копнене војске.

Најбоља куварска одељења из јединица Копнене војске, своја знања и вештине одмеравала су у спретности у развијању и уређењу рејона размештаја куварског одељења, припреми задатог оброка и другом. Најбоље ватрогасне екипе своје знање и спретност цениле су у раду са навалним возилом, постављању хидрантског наставка, развлачењу ватрогасних цеви и употреби ватрогасних апарата, док су се санитетске екипе такмичиле у примени поступака на месту повређивања и тријажи повређених, указивању прве и опште медицинске помоћи и евакуацији и транспорту повређених. 

За најбоље куварско и најбоље ватрогасно одељење, проглашена су одељења из Треће бригаде Копнене војске, док је титулу најбоље санитетске екипе, однела екипа Мешовите артиљеријске бригаде.

Повезане вести