Војска Србије поставила понтонски мост до плаже Лидо

Уторак, 27.6.2023 | Цивилно-војна сарадња
Припадници понтонирских јединица Војске Србије завршили су постављање понтонског моста преко Дунава, од Земунског кеја до Великог ратног острва, који ће омогућити грађанима Београда да и ово лето проведу на дунавској плажи Лидо.

Понтонски  мост је носивости 20 тона, дужине 355 метара и моћи ће да га користе пешаци и возила укупне масе до 20 тона. Током превожења елемената моста реком и његовог постављања увежбаване су радње и поступци у реализацији наменских задатака понтонирских јединица, чиме је додатно унапређена њихова оспособљеност.

Мост је данас предат на употребу туристичкој организацији Градске општине Земун, а за време експлоатације о његовој сигурности и одржавању стараће се понтонири Речне флотиле који су успоставили мостовно место прелаза.

Припадници Војске Србије, на велико задовољство грађана Београда, годинама уназад премошћавају Дунав од земунске обале до Великог ратног острва, а понтонски мост ће и ове године бити у функцији до краја августа, када следи његово расклапање и превожење у матични гарнизон.

Повезане вести