Обележавање Дана државности Републике Србије

Уторак, 15.2.2022 | Култура и традиција
Дан државности Републике Србије обележен је данас низом манифестација уз највише државне и војне почасти.

Врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић уручио је данас поводом Дана државности одликовања заслужним појединцима и институцијама. Указом председника Републике 250. ракетна бригада за ПВД одликована је Орденом белог орла са мачевима трећег степена, а међу одликованима  је и 129 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Изасланик врховног команданта Војске Србије и председника Републике Александра Вучића генерални секретар председника Републике Сузана Пауновић, уз највише војне почасти, химну Републике Србије и свечани строј Гарде, положила је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали. У пратњи изасланика председника Републике били су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-потпуковник Душко Жарковић.

Након полагања венца, у спомен-књигу госпођа Пауновић је написала:
„У спомен незнаном јунаку, свим незнаним и знаним јунацима који су своје животе дали за слободу Србије, у знак вечне захвалности и поштовања. Својом жртвом учинили сте неразрушивим темеље наше слободе и независности. Вама у вечан спомен, нама и потомству у вечан незаборав.“  

Централну државну церемонију поводом прославе Сретења – Дана државности Србије, у меморијалном комплексу у Орашцу предводила је председница Владе Ана Брнабић. Свечаности су присуствовали народни посланици, министри у Влади Србије, представници институција Републике Српске, свештенства и дипломатског кора, а делегацију Војске Србије предводио је заменик начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић.

У оквиру обележавања данашњег празника, делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је венац у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Данашњим активностима на обележавању Дана државности Републике Србије претходила је почасна артиљеријска паљба са десет плотуна из шест артиљеријских оруђа са Савске терасе на Калемегдану коју је, у складу са наређењем врховног команданта Војске Србије и председника Републике Александра Вучића, извршила Гарда Војске Србије.

Дан државности Републике Србије – Сретење је државни празник којим се обележавају два значајна историјска датума битна за културно-историјски и национални идентитет Срба. Тог дана 1804. године, српски устаници предвођени Карађорђем, на збору у Орашцу одлучили су да подигну Први српски устанак. Истог датума 1835. године у Крагујевцу је донет Сретењски устав, први устав Србије.

Повезане вести