Обука војника на самоходним топ-хаубицама 155 мм „нора“

Понедељак, 13.11.2023 | Обука
У рејону миронодопске локације у Нишу, у току је обука професионалних војника на самоходним топ-хаубицама 155 мм Б-52 М15 „нора“ који су недавно распоређени на дужности у Мешовитој артиљеријској бригади.

Реч је о стручно-специјалистичкој обуци, током које се војници, у складу са својим дужностима, оспособљавају за правовремено откривање и уочавање циљева, рачунање елемената за гађање и непосредно руковање самим оруђем.

Тежиште је на радњама и поступцима приликом поседања ватреног положаја и извршења посредног гађања, које се примењује када не постоји оптичка видљивост циља. 

Самоходна топ-хаубица „нора“ ватрену подршку остварује снажном, изненадном и брзом ватром по циљевима тактичког, оперативног и стратегијског значаја. Целокупан процес од уочавања циља до отварања ватре траје 1–2 минута, па је за успешно ватрено дејство обученост послуге на највишем нивоу — императив.

То се постиже континуираном обуком, која се у јединици реализује целе године, у свим условима — од индивидуалног оспособљавања сваког појединца, преко обуке за реализацију колективних задатака до најсложенијих вежби и бојевих гађања.

Увођењем овог савременог борбеног система у наоружање Војске Србије у значајној мери су унапређене способности Мешовите артиљеријске бригаде и рода артиљерије у целини за пружање поуздане, прецизне и снажне ватрене подршке јединицама Копнене војске у извођењу операција.

Повезане вести