Дан државности Србије

Четвртак, 15.2.2024 | Култура и традиција
Сретење — Дан државности Србије обележен је низом манифестација на државном и локалном нивоу, у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издан и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије.

Централну државну церемонију одржану тим поводом у меморијалном комплексу у Орашцу предводио је изасланик врховног команданта Војске Србије и председника Републике, министар одбране Милош Вучевић, док је делегацију Војске Србије предводио заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Желимир Глишовић. Свечаности су присуствовали чланови Владе Србије, представници институција Републике Србије и Републике Српске, свештенства и дипломатског кора.

Припадници Војске Србије учествовали су и у давању војних почасти на државној церемонији на Опленцу, где је венац у својству изасланика председника Републике положио министар одбране Милош Вучевић, као и на комеморативним скуповима поводом Дана државности широм земље. Учествовали су и у давању војних почасти на церемонији свечаног уручења одликовања из надлежности председника Републике, којој су присуствовали министар одбране и начелник Генералштаба Војске Србије.

Поводом највећег државног и националног празника, Репрезентативни оркестар Гарде вечерас је заједно са Полицијским оркестром Министарства унутрашњих послова одржао променадни концерт у Београду.

Данашњим активностима је претходила почасна артиљеријска паљба у Београду, Новом Саду и Нишу, уз дефиле пловила Речне флотиле Савом и Дунавом, као и приказ наоружања и војне опреме у Нишу и прелет авиона и хеликоптера Војске Србије изнад већих градова.

Повезане вести