Нови тим Војске Србије у мисији ЕУ у Централноафричкој Републици

Четвртак, 11.4.2024 | Мултинационалне операције
У Центру за мировне операције данас је одржана свечаност поводом испраћаја медицинског тима Војске Србије у војну операцију Европске уније за обуку безбедносних снага Централноафричке Републике.

Свечаном испраћају су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и заменица шефа Делегације Европске уније у Републици Србији Пламена Халачева.

У саставу нашег контингента који ће у Централноафричкој Републици провести наредних шест месеци су штабни официр на дужности начелника санитетске службе и шесточлани медицински тим који ће бити задужен за превентивну здравствену заштиту и амбулантно лечење припадника међународних снага. Они ће заменити лекаре и медицинске техничаре Војске Србије који су на истим задацима у зони операције ангажовани од октобра прошле године.

Војска Србије је учешће у мисији Европске уније у Централноафричкој Републици започела 2016. године, а у овом тренутку своје снаге и средства ангажује у још три европске мисије на афричком континенту.

Учешћем у мировним операцијама, како Уједињених нација тако и Европске уније, Војска Србије, осим изградњи и очувању мира у свету, активно доприноси и јачању спољнополитичке позиције наше земље.

Повезане вести