Отворене Међународне војне игре

Понедељак, 23.8.2021 | Међународна сарадња
Овогодишње Међународне војне игре одржавају се од 23. августа до 4. септембра на територији Русије и 10 земаља суорганизатора, међу којима је први пут и Србија. На овом престижном такмичењу, у надметању у 34 дисциплине учествоваће екипе из 42 земље, а припадници Војске Србије такмичиће се у пет дисциплина — „Чувар реда“, „Тенковски биатлон“, „Снајперска граница“, „Војни рели“ и „Армија културе“.

Премијерно, Војска Србије и град Краљево ће бити домаћини једне од дисциплина на Међународним војним играма „Чувар реда“ где ће се наша екипа такмичити за титулу најбоље јединице војне полиције у конкуренцији екипа из Казахстана, Катара, Кипра, Ирана и Руске Федерације, док ће у својству посматрача учествовати представници Белорусије, Грчке, Египта и Мађарске. Ово такмичење ће се одржати, од 30. августа до 3. септембра на војним комплексима „Жича“ и „Берановац“ код Краљева, а свечано отварање биће 29. августа на краљевачком Тргу Српских ратника, са почетком у 20 часова.

У најатрактивнијој дисциплини Међународних војних игара Тенковском биатлону на полигону „Алабино“ код Москве, учествују четири најбоље посаде српских тенкиста — три такмичарске и једна резервна, које ће се такмичити у конкуренцији са тенковским посадама војски 19 земаља света, распоређених у две дивизије. 

Екипа возача Војске Србије такмичиће се у дисциплини „Војни рели“, која се одржава у граду Кизилу на крајњем истоку Руске Федерације. Наша екипа у овој дисциплини се такмичи по трећи пут. 

У дисциплини „Снајперска граница“ такмичаре Војске Србије на полигону „Брестскиј“ у Белорусији, у конкуренцији са екипама из 18 земаља, очекују индивидуална надметања, надметања у снајперским паровима, у брзини, дуели и снајперски биатлон. 

Међународне војне игре прати и Фестивал „Армија културе“, који је од ове године такмичарска дисциплина. Свака земља учесница фестивала на свом штанду у Дому дружбе, на полигону „Алабино“ представља особености своје националне културе, а у такмичарском и ревијалном делу, уметници ће песмом и игром приказати музичку и фолклорну традицију своје земље.

Повезане вести