Радионица за планирање вежбе „REGEX 18“

Понедељак, 4.9.2017 | Међународна сарадња

У организацији Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије данас је у касарни „Топчидер“ у Београду почела петодневна радионица за припрему међународне вежбе „REGEX 18“.

У организацији Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије данас је у касарни „Топчидер“ у Београду почела петодневна радионица за припрему вежбе „REGEX 18“.

Радионицу је отворио начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба бригадни генерал Илија Тодоров, а учесницима радионице обратио се и представник Команде Здружених снага НАТО из Напуља бригадни генерал Рајнхард Клос.

Ово је прва радионица, од укупно седам, на којима ће се заједнички припрeмaти вежба „REGEX 18“. Тема радионице, на којој учествује 36 припадника оружаних снага партнерских земаља, је Курс за планирање вежби по НАТО процедурама.

Вежба „REGEX 18“ извешће се у октобру 2018. године, а замишљена је као командно-штабна вежба, која ће бити подржана рачунарским симулацијама. Вежба ће се извести у Центру за обуку путем симулација у Београду, а предвиђено је да на истој учествују представници оружаних снага партнерских земаља чланица Програма Партнерство за мир, Медитеранског дијалога, Истанбулске иницијативе и партнера широм света.

Иницијатива REGEX (скраћено од Regional Exercise) представља најзначајнији догађај обуке на којем Војска Србије учествује у сарадњи са НАТО, а у оквиру Програма Партнерство за мир. Носилац ове иницијативе је Здружена НАТО команда из Напуља, а Војска Србије учествује од 2014. године. Претходне године припадници Војске Србије учествовали су на вежби „REGEX 16“ која је изведена на полигону Мањача у БиХ, а ове године учествоваће на вежби „REGEX 17“, која се изводи у Јордану.  

Повезане вести