Припадници Војске Србије признање за најплеменитији подвиг године

Среда, 3.4.2024 | Актуелности
Старији водник прве класе Тамара Моровић, припадница Одреда војне полиције специјалне намене „Кобре“, овогодишњи је добитник Златне плакете за најплеменитији појединачни подвиг коју додељују „Вечерње новости“.

Признање јој је уручено данас на свечаности у Скупштини Града Београда, на којој су уручене златне и сребрне плакете појединцима и организацијама у традиционалној акцији „Најплеменитији подвиг године“. Свечаности је присуствовао министар одбране Милош Вучевић.

Тамара је показала невероватну храброст и несебичност када је, не оклевајући ни трен, донирала део јетре у жељи да спасе живот свом колеги Душану Кушковском, оболелом од аутоимуне болести. Чланови жирија, којем је председавао академик Матија Бећковић, оценили су да Тамарино дело није само подвиг племенитости, већ и херојски чин, јер је као самохрана мајка ризиковала и свој живот и будућност да би продужила живот неком с ким није у сродству.

Златне плакете „Вечерњих новости“ додељене су за најплеменитији појединачни, колективни и дечји подвиг, а једна је додељена постхумно. Ове године је, изузетно, уручена и Златна плакета за колективни дечји подвиг.

Специјалне сребрне плакете уручене су појединцима и организацијама из Србије, Црне Горе, Републике Српске и Северне Македоније који су својом хуманошћу и несебичношћу обележили 2023. годину.

Повезане вести