Контингент Војске Србије упућен у Словенију

Четвртак, 10.8.2023 | Међународна сарадња
У Републику Словенију данас је упућен други део контингента Војске Србије који ће учествовати у хуманитарној операцији спречавања, отклањања, ублажавања и санирања последица катастрофалних поплава које су задесиле ту земљу.

У овој групи су 34 припадника Војске Србије који ће бити ангажовани на снабдевању водом и горивом, биолошкој дезинфекцији објеката и земљишта у угроженим подручјима, као и на извођењу инжињеријских радова на рашчишћавању комуникација. 

Први део контингента, с 22 припадника Војске Србије и хеликоптерима Х-145 и Ми-17 са опремом за медицинску евакуацију и ваздушни транспорт, допутовао је јуче у зону ангажовања и од јутрос је започео са реализацијом задатака на тешко приступачном планинском терену на северу земље.

Упућивање припадника Војске Србије у Словенију, који ће тамо остати док год то ситуација на терену буде налагала, показатељ је спремности Војске Србије за ангажовање на отклањању последица елементарних непогода у земљи и иностранству и опредељености Републике Србије за јачање добросуседских односа и сарадње у региону.

Повезане вести