Обележавање празника службе ВОЈ и 126. бригаде ВОЈИН

Петак, 17.6.2022 | Култура и традиција
Војна свечаност поводом Дана службе ваздушног осматрања и јављања и Дана 126. бригаде ваздушног осматрања, јављања и навођења одржана је данас у касарни „Бањица“ у Београду.

Поводом празника, уприличен је дефиле јединица бригаде, сумирани су резултати рада у претходном периоду, уручене награде најистакнутијим појединицима и положени венци на спомен-обележје у касарни.

У осврту на постигнуте резултате у периоду између два празника, истакнути су професионализам, посвећеност и стручност припадника службе ВОЈ и 126. бригаде ВОЈИН у реализацији свих задатака и њихов допринос успешном функционисању система контроле и заштите ваздушног простора Републике Србије.

Свечаности су присуствовали командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић, представници јединица Војске Србије, Српске православне цркве, органа локалне самоуправе и институција са којима бригада сарађује.

Дан службе ВОЈ и Дан 126. бригаде ВОЈИН обележавају се 18. јуна у знак сећања на дан када је 1915. године српска врховна команда издала наређење да се оформе сталне осматрачке сигналне станице ради означавања правца лета непријатељских авиона, чиме су постављени темељи савремене службе ваздушног осматрања и јављања.

Повезане вести