Сертификат УН за курс о заштити цивила у мировним операцијама

Уторак, 25.5.2021 | Мултинационалне операције
У организацији Центра за мировне операције, претходне недеље је одржан међународни курс „Заштита цивила у мировним операцијама“, чиме је успешно реализована последња фаза у процесу ресертификације курса од стране Интегрисане службе Уједињених нација за обуку.

Курс је реализован у складу са стандардима Уједињених нација у обуци, а од 2017. године Центар за мировне операције је за његово извођење сертификован од стране Уједињених нација.

Током петодневног курса, ове године реализованог путем интернета, полазници из Министарства одбране, Војске Србије и страних оружаних снага изучавали су концепт заштите цивила у мировним операцијама Уједињених нација у складу са мандатом мисије и правилима ангажовања.

Осим инструктора из Центра за мировне операције, у настави су учествовали и предавачи из партнерских центара за обуку за учешће у мировним операцијама из Босне и Херцеговине и Мађарске, као и представници Међународног комитета Црвеног крста, Црвеног крста Србије и Представништва за Србију Високог комесаријата УН за избеглице.
 
Организацијом овог курса, Центар за мировне операције је задржао континуитет реализације међународних курсева у условима пандемије заразне болести ковид 19.

Повезане вести