Пројекти цивилно-војне сарадње на територији Бујановца и Ивањице

Петак, 10.11.2023 | Цивилно-војна сарадња
Инжињеријске јединице Војске Србије су ових дана ангажоване у Бујановцу и Ивањици на реализацији пројеката цивилно-војне сарадње, који за циљ имају унапређење услова за живот грађана и јачање међусобног поверења и разумевања.

Активности се реализују у оквиру редовне обуке јединица Војске Србије, у сарадњи са органима локалне самоуправе. 

У Ивањици је, на стварању услова за поуздан пренос електричне енергије, ангажована инжињеријска радна група из састава Друге бригаде копнене војске, која уклања стабла и растиње на траси електромреже у дужини од око 20 километара. 

Реч је о наставку ангажовања Војске Србије на овим задацима у ивањичком крају, у којем је претходних година, због оштећења инфраструктуре изазване падом стабала, долазило до прекида у снабдевању електричном енергијом.

Истовремено, у атарима села Левосоје и Осларе у бујановачкој општини, инжињерци Четврте бригаде копнене војске изводе радове на уклањању депонованог материјала из реке Слатине, како би се повећала пропусна моћ речног корита. 

На овај начин решиће се вишегодишњи проблем мештана ових села, која су више пута плављена због немогућности реке да прими воду у случају већих падавина.

Реализацијом оваквих пројеката цивилно-војне сарадње, које Војска Србије спроводи и у другим крајевима земље, осим што се помаже грађанима, унапређује се и оспособљеност инжињеријских јединица за извршавање општих задатака у подршци снагама одбране у извођењу операција. 

Повезане вести