Завршена селективна обука за пријем у специјалне јединице

Понедељак, 29.1.2024 | Обука
Реализацијом оријентационо-кондиционог марша у дужини од 72 километра, претходне недеље је завршена селективна обука друге фазе кандидата за пријем у специјалне јединице по Пројекту 5000.

Општи циљ ове обуке, која траје десет недеља, је избор дисциплинованих, високо мотивисаних и психoфизички способних кандидата за пријем у специјалне јединице Војске Србије и њихово укључивање у даљи процес обучавања, а посебни — провера и подизање на виши ниво војностручне обучености, физичке способности, као и развијање тимског духа и способности за извршавања задатака у условима повећаних психофизичких напрезања.

Током марша, који представља завршну елиминациону фазу селективне обуке, провераване су и оцењиване способности кандидата за реализацију тактичких и ватрених задатака, индивидуално и у саставу тима, уз кретање по карти на непознатом терену и савлађивање природних и вештачких препрека.

Рад кандидата пратио је и оцењивао тим инструктора из 72. бригаде за специјалне операције и Одреда војне полиције специјалне намене „Кобре“. 

Најуспешнији међу њима добили су прилику да ступе у професионалну војну службу у овим јединицама, где ће се даље обучавати и усавршавати за реализацију сложених и психофизички захтевних задатака. Они ће ове недеље потписати уговоре о раду на одређено време у трајању од шест месеци, уз изузетно стимулативну зараду, са могућношћу продужетка уговора на период до три године и његовог каснијег обнављања.

Повезане вести