Обилазак обуке на оклопном возилу лазар 3

Четвртак, 25.7.2019 | Обука

Министар одбране Александар Вулин у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића обишао је данас обуку припадника 41. пешадијског батаљона Четврте бригаде копнене војске на борбеном оклопном возилу лазар 3, која се реализује у рејону базе „Југ“ код Бујановца.

Министар Александар Вулин: Војска Србије ће наручити још лазара 3


— После деценија, Војска Србије је добила нова борбена возила пешадије и наша дугорочна оријентација је да сва пешадија буде на најбољи могући начин заштићена. Као све друге озбиљне и модерне армије и ми морамо да водимо рачуна о томе како да заштитимо нашег пешадинца — изјавио је министар Вулин.

Министар Вулин је истакао да се Војска Србије у складу са политиком председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, првенствено опрема и наоружава средствима из домаће производње, јер, како каже, наше је само оно што сами произведемо и технологија коју сами освојимо.

— У стању смо да обезбедимо одговарајућу технологију, а захваљујући политици штедње коју је водио председник Вучић, данас имамо новца да обезбедимо и нове набавке лазара. Очекујемо и наредне године, али и ове године да кренемо са новим набавкама одбрамбене индустрије Србије, да купимо још лазара за наше јединице и да наша војска и на тај начин може да каже да иде у корак са свим модерним армијама на свету — поручио је министар Вулин.

Такође, он истиче да борбено оклопно возило лазар 3 по својим карактеристикама задовољава највише светске стандарде.

Лазари су уведени у наоружање и ово је велики подстицај за нашу одбрамбену индустрију Србије да сада, са много више аргумената, може да их понуди. По својим техничким карактеристикама они у потпуности задовољавају највише светске стандарде, могу да се носе са патријом или било којим другим прослављеним оклопним борбеним возилом пешадије, а по цени су веома конкурентни. Ово је наша памет, наше знање и сигуран сам да ће бити добар извозни посао — рекао је министар Вулин.

Заменик команданта 41. пешадијског батаљона Четврте бригаде копнене војске мајор Александар Грујић истакао је да су припадници пешадијских јединица Копнене војске изузетно задовољни што су у јединице пешадије коначно примили оклопно борбено возило лазар 3 које, према његовим речима, поседује изузетне маневарске карактеристике.

— Врло смо задовољни што поред добре ватрене подршке коју може да оствари, возило може да заштити људство од калибара 12,7 мм са предње стране и муниције калибра 7,65 мм са бочне стране — рекао је мајор Грујић.

Оклопно борбено возило точкаш лазар 3 има формулу погона 8x8 и урађено је по свим критеријумима водећих возила овог типа. Оно обухвата врло модеран приступ оклопне заштите, покретљивости, ватрене моћи и могућности дуготрајне борбе у сукобима различитог интензитета, антитерористичкој борби, антигерилској борби, мировним операцијама, али и класичним сукобима.

Повезане вести