Тактичка вежба речних јединица Србије и Мађарске

Петак, 24.9.2021 | Обука
Припадници Речне флотиле Војске Србије и Првог пука за разминирање Мађарске војске извели су на привременом полигону „Тител“ на реци Тиси тактичку вежбу са бојевим гађањем „Гвоздени мачак 2021“.

Вежба је реализована са циљем размене искустава у примени тактика, техника и процедура у заштити речног саобраћаја и унапређења сарадње са Мађарском војском.

Током петодневне вежбе, припадници речних јединица Србије и Мађарске увежбавали су борбене радње и поступке у заштити речног саобраћаја, уз извршење бојевих гађања по циљевима на води. Осим противбродских и противминских дејстава, увежбавани су и поступци приликом вађења потонулог објекта, спасавања и медицинске евакуације утопљеника и гашења пожара на броду. Ове године је посебан нагласак био на развијању способности заједничке команде пловне тактичке групе за планирање, припрему и извођење операција заштите речног саобраћаја.

Завршном сегменту вежбе данас су присуствовали командант Речне флотиле капетан бојног брода Љубиша Марковић и командант Првог пука за разминирање пуковник Жолт Силађи.

Заједничка вежба Речне флотиле и Првог пука за разминирање под називом „Гвоздени мачак“ (Iron Cat) изводи се од 2011. године, наизменично у Србији и Мађарској. Била је ово десета таква вежба речних јединица двеју земаља.

Повезане вести