Припреме за извођење вежбе „Зима 2017“

Уторак, 14.11.2017 | Обука

Амерички и српски падобранаци који учествују у вежби „Зима 2017“ почели су данас на аеродрому „Батајница“ и у касарни „Народни херој Стевица Јовановић“ припреме за извођење заједничке обуке.

Капетан Бојан Ковачевић из Специјалне бригаде нагласио је да је данас први дан заједничке обуке српских и америчких падобранаца који обухвата земаљски део, односно упознавање с падобраном и техникама извршења скока.
 
– Овакве скокове наши падобранци изводе годинама. Новина је само авион с којим нисмо имали прилику да се сусрећемо и падобран МЦ-6, које користе многе армије у свету, рекао је капетан Ковачевић, истичући да је то ново искуство за српске падобранце, те да ће се то одразити и на њихову оспособљеност. Он је додао да су међу српским падобранцима припадници 63. падобранског батаљона, противтерористичког батаљона и 72. извиђачко-диверзантског батаљона. Говорећи о ранијој сарадњи с америчким падобранцима, капетан Ковачевић истакао је да су и 2007. и 2008. године скакали с припадницима Националне гарде Охаја.
 
Инструкторка падобранства заставник Радмила Ђурић истакла је да је вежба „Зима 2017“ прилика за ново искуство.
 
– Свака нова летелица и падобран су ново искуство. Иако, нема ту много изненађења, јер смо спремни да скочимо из сваке летелице, рекла је заставник Ђурић нагласивши да, уколико све буде текло по плану, сутра ће се скакати на аеродрому Ковин“, а у петак на спортском аеродрому Лисичји јарак.
 
Пилот мајор Џерад Соренсен изразио је велико задовољство што има прилику да заједно са српским колегама реализује вежбу. Он је истакао да је сарадња са српским домаћинима изузетна и изразио наду да ће их наредних дана временски услови послужити. Он је посебно нагласио да је гостољубивост домаћина изванредна.
 
Говорећи о летелици, мајор Соренсен истакао је да она може максимално да превезе и десантира 92 падобранца, али да се практикује до 60, те да ће се по толико српских и америчких падобранаца десантирати из два авиона типа Ц-130. 

Повезане вести