Уређење корита реке Јошанице у општини Блаце

Понедељак, 8.8.2022 | Цивилно-војна сарадња
Инжињеријска радна група Војске Србије, из састава Треће бригаде копнене војске, приводи крају радове на уређењу корита реке Јошанице у општини Блаце.

Радови су започели почетком месеца и спроводе се у оквиру пројекта цивилно-војне сарадње Војске Србије и локалне самоуправе са циљем повећања пропусне моћи речног корита и заштите приобалног појаса од изливања воде у случају настанка бујичних поплава.

Уз употребу савремених инжињеријских машина, припадници Војске Србије уклањају набујалу вегетацију, наслаге земље и други депоновани материјал из речног корита, а заједно са њима на истом задатку ангажовани су и запослени у Јавном комуналном предузећу „Блаце“.

Инжињерци Треће бригаде копнене војске су претходно, средином прошлог месеца, били ангажовани на сличном задатку у Куршумлији, када су у сарадњи са локалним јавним комуналним предузећем очистили најкритичније деонице корита река Топлице и Косанице.

Реализацијом ових пројекта цивилно-војне сарадње, осим превентивног деловања на заштити од поплава, унапређује се и оспособљеност инжињеријских јединица Војске Србије, које имају важну улогу у реализацији задатака из све три мисије, у миру и рату. 

Војска Србије је више пута ангажовала снаге и средства за отклањање последица поплава у овом делу земље, а са пружањем помоћи локалним самоуправама кроз реализацију инжињеријске обуке наставиће и убудуће, у складу са могућностима и обавезама јединица, а све са циљем јачања међусобног поверења и унапређења услова за живот грађана Србије.

Повезане вести