Здружена тактичка вежба „Вихор 2024“

Понедељак, 8.4.2024 | Обука
На основу директиве врховног команданта Војске Србије и председника Републике Александра Вучића, рано јутрос је, на територији, у ваздушном простору и на унутрашњим пловним путевима Републике Србије, започела реализација вишестепене здружене тактичке вежбе с бојевим гађањем „Вихор 2024“.

Вежба ће трајати до 21. априла, а према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива биће једна од највећих и најсвеобухватнијих које је Војска Србије извела.

На вежби учествују оперативни капацитети копнене и ваздухопловне компоненте наше војске, а циљ је даље унапређење обучености и оспособљености команди и јединица за припрему и извођење борбених операција, за организовање садејства, сарадње и заштите снага, као и за контролу територије и логистичку подршку снага у зони операције.

У складу са сценаријом, који је конципиран тако да одговара условима какви се могу очекивати у стварној ситуацији, команде и јединице ће решавати разноврсне тактичке и ватрене задатке у вези са планирањем и извођењем операција одговора на кризу.

Здружене тактичке вежбе, у којима учествују јединице различитих видова, а по потреби и остале снаге система одбране, представљају незамењив облик обуке у Војсци Србије. Њиховом реализацијом постиже се висока оспособљеност команди и јединица за извршавање задатака у садејству, што је од кључног значаја за укупну борбену готовост Војске Србије.

Повезане вести