Међународни курс о биолошком оружју и токсикологији

Петак, 22.3.2024 | Обука
У Центру атомско-биолошко-хемијске одбране Војске Србије у Крушевцу ове недеље је реализован међународни курс о биолошком оружју и токсикологији. 

Курс су похађали припадници оружаних снага Босне и Херцеговине, Грчке, Египта, Италије, Мађарске, Сједињених Америчких Држава, Словеније и Шпаније.

Они су у нашем центру проширили своја знања о биолошком оружју и токсикологији и увежбавали употребу војне опреме за заштиту од дејства биолошког оружја, биолошку детекцију и идентификацију и биолошку деконтаминацију.

За потребе курса формирана је и импровизована лабораторија како би полазници увежбавали одговор на терористичка дејства биолошким агенсима.

Обуку су реализовали инструктори из Центра атомско-биолошко-хемијске одбране и експерти за токсикологију Војномедицинске академије и Института за нуклеарне науке „Винча“.

Постављени циљеви курса су у потпуности остварени, а реализација оваквих и сличних међународних усавршавања у нашем центру говори о квалитету инструкторског кадра и система обуке у Војсци Србије и доприноси унапређењу сарадње са оружаним снагама партнерских земаља.

Повезане вести