Обилазак Центра за обуку јединица за мултинационалне операције

Четвртак, 24.11.2022 | Из јединица
Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су вечерас Центар за обуку јединица за мултинационалне операције у бази „Југ“ код Бујановца.

Командант Центра потпуковник Драган Пауновић информисао је министра одбране о организацији, задацима и делокругу рада тог састава Центра за мировне операције Оперативне управе Генералштаба Војске Србије.

Министар Вучевић обишао је и полазнике Курса за штабне официре Уједињених нација „UNSOC 2022“ који се реализује у бази „Југ“ и сертификован је од стране Уједињених нација. У кратком обраћању полазницима из осам земаља министар Вучевић им је пожелео успешан завршетак усавршавања.

Он је, такође, имао прилику да сагледа капацитете Центра за реализацију обуке на тренажерима и симулаторима. Министру су, између осталог, представљени симулатор виртуелног бојишта VBS-3, медицински симулатор, тренажер за обуку у гађању из личног наоружања „LASER SHOT“, као и симулатор погодака „MILES“.

Министар Вучевић и генерал Мојсиловић затим су присуствовали приказу оспособљености Вода за заштиту снага Команде за обуку на полигону Боровац код базе „Југ“.

Министар је, након приказа, будућим мировњацима пожелео да на најбољи начин представљају себе, своје породице, Војску Србије и нашу отаџбину.

— Да чувате мир и грађане тамо где будете били, али да чувате и себе, да нам се вратите живи и здрави у отаџбину, у Србију. Поносан сам на ово што видим, да је Војска Србије радила на унапређењу обуке, на стварању услова да наши припадници, али не само наши припадници, него припадници и других оружаних снага, других војски долазе код нас на обуку. Желим вам добро здравље, добру срећу и јуначка срца — поручио је министар Вучевић припадницима Вода за заштиту снага који ће на пролеће бити упућен у мисију UNIFIL у Либану.

Након заједничке вечере министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије са старешинама и војницима у бази „Југ“, они ће заједно пратити и фудбалску утакмицу Светског првенства у Катару између репрезентација Србије и Бразила.

Вечерашњем обиласку присуствовали су командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић и начелник Оперативне управе Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић.

Повезане вести