Припадници Војске Србије на Великогоспојинским данима у Новом Бечеју

Субота, 25.8.2018 | Цивилно-војна сарадња

На овогодишњој 25. манифестацији Великогоспојинских дана у Новом Бечеју, по трећи пут учествовали су припадници Речне флотиле, уз њих по први пут учешће су узели и припадници Прве бригаде и Специјалне бригаде.

На овогодишњој 25. манифестацији Великогоспојинских дана у Новом Бечеју, који се одржавају од 23. до 26. августа, по трећи пут учествовали су припадници Речне флотиле, уз њих по први пут учешће су узели и припадници Прве бригаде копнене војске и Специјалне бригаде.

- За ову прилику, на вез новобечејске луке на Тиси упловили су брод посебне намене „Козара“, и по један речни вишенаменски, речни патролни и речни десантни брод из састава Првог и Другог речног одреда Речне флотиле - каже капетан фрегате Дарко Стричић командант Другог речног одреда, додајући како су бродови Речне флотиле и чланови посада од раног јутра, па све до касних вечерњих сати били добри домаћини бројним посетиоцима свих узраста.

Наравно, они најмлађи били су и најзнатижељнији, па су многи од њих пожелели да као прави матрози стану за бродско кормило, нишанске справе бродских тоова, али и да позвоне у бродско звоно брода „Козара“. Морнари су били ту да им испуне готово сваку жељу како би заједничко дружење остало у што лепшој трајнијој успомени.

На палуби брода „Козара“ посетиоци су могли погледати и изложбену поставку о 100 година Српске речне флотиле.

Овога пута своје наоружање и опрему грађанима Новог Бечеја, али и бројним посетиоцима, представили су и артиљерци, пешадинци и извиђачи Прве бригаде и Специјалне бригаде. Посетиоци су имали прилику да се друже са војницима и изблиза погледају савремена оптоелектронска средства за осматрање, самоходни вишецевни лансер 128 милиметара „Огањ“, пешадијско оружје, као и део најновијег арсенала српских специјалаца уз стручно објашњење поручника Ђорђа Коцића и заставника Зорана Ристића.

Пуне руке посла имала је и разводник Марија Јовановић, јер су многи пожелели да погледају кроз нишанску справу убојите далекометне пушке 12,7 милиметара за коју је она прави стручњак.

-За четврт века, Великогоспојинске дане успоставили смо као највећу породичну манифестацију у Србији - каже Бранко Свиленгаћин, заменик председника новобечејске општине, истичући при том изузетну и већ традиционалну сарадњу са припадницима Војске Србије.

Будимир М. Попадић, МЦ Одбрана

Повезане вести