Специјалистичка обука будућих подофицира Војске Србије

Уторак, 19.4.2022 | Обука
У јединицама Војске Србије у току је други модул Основног курса за подофицире, на којем се одабрани професионални војници из свих састава Војске Србије оспособљавају за командовање групом, тимом и одељењем.

У овом периоду обучавања, будући подофицири пролазе специјалистичку обуку за извршавање индивидуалних и колективних задатака на почетним подофицирским дужностима у оквиру свог рода, односно службе. 

Програмом обуке су обухваћени теоријски садржаји о средствима и опреми родова и служби, а акценат је на практичном делу током којег се полазници методски оспособљавају за командовање одељењем, извођење обуке са војницима и професионалним војницима, и реализују сва предвиђена гађања из личног и наоружања рода. 

Полазнике у наставку курса очекује заједничко логоровање и, потом, стажирање у јединицама Војске Србије, када ће њихов рад и обученост пратити и оцењивати искусни командири и први подофицири у јединицама.

Основни курс за подофицире траје 26 недеља и обухвата три модула — основни, специјалистички и стажирање у јединицама Војске Србије. Војници који успешно заврше Основни курс за подофицире унапређују се у чин водника и распоређују на одговарајуће почетне подофицирске дужности.

Повезане вести