Учешће Речне флотиле у обележавању стогодишњице Великог рата

Уторак, 29.7.2014 | Култура и традиција

Припадници Другог речног одреда Речне флотиле јуче су на броду „Козара“ на сидришту „Ушће“ приредили програм посвећен обележавању стогодишњице почетка Првог светског рата. Том приликом, командант Другог речног одреда Речне флотиле потпуковник Смиљан Ружић указао је на значај најважнијих догађаја које су претходиле том рату.

Припадници Другог речног одреда Речне флотиле јуче су на броду „Козара“ на сидришту „Ушће“ приредили програм посвећен обележавању стогодишњице почетка Првог светског рата.

Том приликом, командант Другог речног одреда Речне флотиле потпуковник Смиљан Ружић указао је на значај најважнијих догађаја које су претходиле том рату, односу снага на рекама у том периоду, као и на околности које су претходиле формирању Ратне речне флотиле.

Он је истакао да су са земунског пристаништа испаљени први плотуни који су означили почетак Првог светског рата, додајући да се следеће године обележава велики јубилеј стогодишњице постојања речне флотиле на овим просторима.

У наставку програма, припадници Другог речног одреда говорили су и о поморском транспорту српских трупа на Крф и Бизерту, као и о формирању српске морнарице.

Посебан куриозитет данашње свечаности био је и наступ хора „Морнарица Ушћа“ који чине припадници Другог речног одреда, а који су извели композиције „Онамо, намо“, „Креће се лађа француска“, „Тамо далеко“, као и „Пукни зоро“, а програм је завршен панорамском пловидбом.

Кључне речи

Повезане вести