Генерал Драганић са официрима који одлазе у мировне мисије

Понедељак, 6.2.2017 | Мултинационалне операције

Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић разговарао је данас са штабним официрима који ускоро одлазе у мировне операције на Кипру и у Сомалији.

У команди снага Војне операције поморских снага Европске уније у Сомалији, на шпанском броду „Галиција“, следећих шест месеци биће ангажован штабни официр Војске Србије, док ће у команди мировне операције Уједињених нација на Кипру наредних годину дана бити ангажован наш штабни официр инжињеријске специјалности.

Пријему у Генералштабу је присуствовао заменик начелника Центра за мировне операције пуковник Никола Дејановић.

Војна операција поморских снага ЕУ у Сомалији (операција „Аталанта“) успостављена је у децембру 2008. године. Снаге у операцији су ангажоване на спречавању, превенцији и сузбијању деловања пирата и оружаних пљачки дуж обале Сомалије. Војска Србије је ангажовање у „Аталанти“ започела 2011. године обуком двојице официра на француском броду, а од 2013. године ангажује и штабну групу у Оперативној команди мисије у Нортвуду код Лондона.

Мисија УН на Кипру успостављена је марта 1964. године. Војска Србије у овој мисији учествује са два штабна официра, два војна посматрача, шест чланова патроле и 37 припадника пешадијског вода.

Повезане вести