Обележавање годишњице потонућа речног монитора „Драва“

Среда, 12.4.2023 | Култура и традиција
Припадници Војске Србије обележили су данас годишњицу потонућа речног монитора „Драва“, који је потопљен у Априлском рату 1941. године након херојске борбе са далеко надмоћнијим нацистичким агресором.

У оквиру обележавања 82. годишњице, делегација Војске Србије, потомци славног команданта „Драве“ поручника бојног брода прве класе Александра Берића, представници локалне самоуправе и удружења „Ветерани Ратне морнарице“ положили су цвеће крај спомен-бисте овом хероју Априлског рата, на месном гробљу у Белегишу.

У спомен на погинуле чланове посаде одржана је и комеморативна свечаност на позицији потонућа брода, на 1287. пловном километру Дунава код Челарева. Уз звуке бродских сирена и почасни поздрав бродске страже, венце је у Дунав са брода Речне флотиле спустила делегација Војске Србије.

У неравноправној борби са немачком авијацијом, наносећи непријатељу осетне губитке, посада речног монитора „Драва“ храбро се борила до последњег тренутка, када је, у зору 12. априла, брод потонуо одневши на дно Дунава свог команданта и 76 чланова посаде.

Повезане вести