Редовна замена тима Војске Србије у мисији ЕУ у Сомалији

Уторак, 29.8.2023 | Мултинационалне операције
Припадници Војске Србије који су од фебруара били ангажовани у саставу медицинског тима у војној операцији Европске уније за обуку безбедносних снага Сомалије вратили су се синоћ у Републику Србију након успешног завршетка учешћа у мисији и предаје дужности новом контингенту.

Наш тим је у претходних шест месеци успешно реализовао све задатке на превентивној медицинској заштити и лечењу повређених и оболелих припадника снага у мисији и тако на најбољи начин презентовао професионализам и обученост припадника санитетске службе Војске Србије. 

Њих су у Сомалији замениле колеге лекари и медицински техничари који су у зону операције упућени средином овог месеца и који су, након примопредаје дужности, започели своје шестомесечно ангажовање.

У саставу контингента Војске Србије у овој војној операцији Европске уније су штабни официр на дужности начелника санитетске службе у мисији и петочлани медицински тим задужен за санитетску подршку обуке и примарну медицинску заштиту међународних снага стационираних на аеродрому у Могадишу.

Војска Србије је учешће у војној операцији Европске уније за обуку безбедносних снага Сомалије започела 2012. године, а до сада је у овој афричкој земљи било ангажовано више од 100 лекара и медицинских техничара на дужностима у команди мисије и санитетском тиму.

Повезане вести