Дан Копнене војске и рода пешадије

Четвртак, 16.11.2023 | Култура и традиција
У командама, јединицама и установама Војске Србије данас су свечано обележени Дан вида Копнене војске и Дан рода пешадије, у спомен на 16. новембар 1914. године, када је почела Колубарска битка.

Централна свечаност је одржана у Дому Војске Србије у Нишу, на којој су уручене награде најбољим појединцима и сумирана кључна достигнућа у изградњи оперативних и функционалних способности овог вида Војске Србије.

У осврту на постигнуте резултате у години за нама, истакнуто је да су припадници Копнене војске, без обзира на бројне изазове, показали моралну снагу, професионализам и посвећеност у реализацији додељених задатака, пре свега дуж административне линије са Косовом и Метохијом, чиме су дали пун допринос очувању мира и безбедности грађана Републике Србије.

Поводом празника, у гарнизонима и гарнизонским местима широм Србије положени су венци и цвеће на спомен-обележја посвећена учесницима ослободилачких и одбрамбених ратова Србије, a војни оркестар из Ниша је извео променадни концерт на градским улицама и трговима.

Припадници Копнене војске су обележили и крсну славу Ђурђиц, а свету архијерејску литургију тим поводом служио је викар патријарха српског Порфирија, епископ липљански и војни Доситеј. 

Данас су свој празник, у спомен на Колубарску битку и једну од највећих победа српске војске у историји, обележили и припадници Центра за обуку копнене војске. На свечаности тим поводом у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу су додељена признања најистакнутијим појединцима и сумирани резултати рада јединице, која је у претходној години успешно реализовала стручно-специјалистичку обуку свих категорија сталног и резервног састава Војске Србије.

Повезане вести