Евалуација пешадијске чете за учешће у мировној операцији у Либану

Петак, 13.5.2022 | Обука
У бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ код Бујановца ове недеље је реализована тродневна тактичка вежба под називом „Српски штит“, у оквиру припрема за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

На вежби је проверена спремност пешадијске чете из Треће бригаде копнене војске за реализацију задатака у саставу мировних снага Уједињених нација у овој мировној мисији. 

Припадници пешадијске чете решавали су задатке који су у потпуности прилагођени онима у зони мировне операције, као што су примена тактичких радњи и процедура у случају напада на патролу или базу, наиласка на минско-експлозивне препреке, приликом обезбеђења контролних пунктова, конвоја и ескорта, те сузбијања протеста и контроле масовних окупљања.

Контролу правилности радњи и поштовања међународних стандарда обучености које јединица треба достигне извршио је евалуаторски тим из Генералштаба Војске Србије, а резултати провере су показали да је и овај контингент Војске Србије у потпуности спреман за ангажовање у мировној операцији у Либану.

Војска Србије је учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану ангажује јединицу ранга пешадијске чете од 2013. године, а у зони операције се налазе и вод за заштиту снага, елемент националне подршке и штабни официри Војске Србије.

Повезане вести