Министар Вулин и генерал Мојсиловић обишли Специјалну бригаду

Четвртак, 29.11.2018 | Из јединица

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић обишли су данас припаднике Специјалне бригаде у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву.

Министар Вулин: Специјална бригада спремна и обучена да одговори на сваки изазов


Специјална бригада је наша најелитнија и најобученија јединица. Она је спремна да изврши свако наређење нашег државног руководства и врховног команданта и у потпуности можемо да се ослонимо на њу – рекао је министар одбране Александар Вулин, који је данас у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића и команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића обишао припаднике Специјалне бригаде стациониране у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву.
 
Према његовим речима, Србија може да се ослони на Специјалну бригаду и њену спремност да брани наш народ и наш начин живота без обзира где је он угрожен.
 
– Политичке тензије које се дешавају у нашем окружењу намећу нам обавезу да будемо спремни на сваки одговр и да будемо спремни за сваки изазов који се може наметнути нашој војсци и нашем народу – истакао је министар одбране и додао да је Војска Србије опредељена да живи у миру и представља гарант мира и стабилности, као и безбедности сваког нашег грађанина.
 
Министар је нагаласио да је и поред тога Војска Србије спремна и обучена да одговори на сваки изазов.
 
– У наредном периоду још више ћемо уложити у све оно што је потребно Специјалној бригади да буде на висини задатка, да одговри на сваки изазов и потребу. Већ смо обезбедили побољшање материјалног статуса свих припадника Специјалне бригаде у складу с наређењем врховног команданта, а од идуће године очекујемо још једно повећање плата од девет процената – рекао је министар одбране. Све то ће, додао је он, значајно утицати на квалитет живота свих наших припадника, а посебно припадника Специјалне бригаде, што ће утицати да они и њихове породице буду стабили и сигурни.
 
– Ово су људи који воле свој посао, који воле своју професију и изнад свега воле Србију и спремни су да се боре за њу. Командант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан истакао је да су у склопу обиласка Специјалне бригаде приказана врхунска оспособљеност припадника те јединице у специјалном физичком вежбању, ватреној и тактичкој оспособљености за решавање најсложенијих задатака у оквиру комплексне противтерористичке операције, која је изведена у садејству с припадницима Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.
 
– Наша отаџбина има на кога да рачуна. Снаге за хитно реаговање ће извршити сваки постављени задатак – закључио је генерал Талијан.
 
Након реферисања команданта Специјалне бригаде, министар одбране и начелник Генералштаба обишли су тактичко-технички збор наоружања и војне опереме које се налази на употреби у тој једиици и присуствовали приказу оспособљности српских специјалаца.
 
Припадници једне од најелитнијих јединица Војске Србије демонстрирали су најпре борилачке вештине као и изузетну прецизност и „мирну руку“ у стрељни за ситуациона гађана. Потом су приказали брзину и ефикасност у ослобађању талаца из моторног возила, док је противтерористичка јединица демонстрирала вештине у борби против терориста у урбаној средини кроз елементе упада у објекат, ослобађања талаца и уништавања експлозивне направе.

Мирјана Крстовић, МЦ Одбрана

Повезане вести