Полагање венца поводом Дана Војске Србије

Петак, 23.4.2021 | Култура и традиција
Изасланик врховног команданта Војске Србије и председника Републике, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић положио је данас венац, уз војне почасти, на Споменик незнаном јунаку на Авали поводом Дана Војске Србије — 23. априла.

Министар Стефановић је венац положио у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и команданта Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајора Душка Жарковића, а у спомен-књигу је уписао:

 „Истрајан, поносан и храбар. Баш такав је наш народ. Опстао је, упркос бројним искушењима кроз векове, захваљујући несаломивој јачини духа и воље. Српски војник његово је оличење.

Наши бесмртни јунаци, и данас вам одајемо пошту, јер су ваша жртва и херојски подвизи незаменљиви узор јединицама и командама Војске Србије. Оставили сте им у аманет слободну отаџбину. Инспирисани вашим делима и данас часно носе војничку униформу и никада не посустају у борби за безбедну и бољу Србију. Били бисте поносни на њих.

Хероји, вечна вам слава и хвала!“

На Цвети 23. априла 1815. године у Такову подигнут је Други српски устанак, који представља историјску  прекретницу у стварању модерне српске државе и војске и овај датум Војска Србије обележава као свој празник од 2012. године.

Повезане вести