Дан Медија центра „Одбрана“

Среда, 24.1.2018 | Култура и традиција

Медија центар „Одбрана“ је данас у Дому Војске Србије у Београду прославио свој дан, као сећање на 24. јануар 1879. године, када је у Србији изашао први број војног листа „Ратник“.

Медија центар „Одбрана“ обележио је данас, у Свечаној сали Дома Војске Србије, свој дан, као сећање на 24. јануар 1879. године, када је у Србији изашао први број војног листа „Ратник“, чију традицију настављају војни часописи и магазин „Одбрана“, као и 139 година војне штампе у Србији.

На свечаности, којој су присуствовали министар одбране Александар Вулин, представници Министарства одбране и Војске Србије, бројни сарадници и пријатељи Медија центра „Одбрана“, Војна спомен-медаља за достигнућа у спорту додељена је Женској атлетској екипи Министарства одбране и Војске Србије, која је на 48. Светском војном првенству у маратону освојила бронзану медаљу.

Признање је поручници Невени Јовановић, десетару Наташи Ћулафић и војној службеници Ксенији Бубњевић уручио министар одбране, баш као и Новинарску награду „Иван Марковић“, која је за 2017. годину припала новинарки РТС-а Ани Манојловић, за прилог „Позив за војну вежбу”, емитован 5. јула прошле године у емисији „Око магазин”, на Првом програму Јавног сервиса.

Најбољи спортиста Војске Србије у години за нама је потпоручник Стефан Вукадиновић, припадник Центра за обуку и усавршавање подофицира Команде за обуку, члан атлетске репрезентације Србије и освајач бројних медаља на домаћим и међународним такмичењима, док је титула најуспешније спортске екипе припала екипи у практичном стрељаштву ИПСЦ – „Кобре“ у саставу: капетан корвете Игор Игњатовић, заставници Бранислав Булатовић, Милован Јанковић, Мићо Воркапић, Игор Новаковић, Дејан Никић и Владимир Стојиљковић из Батаљона  војне полиције специјалне намене „Кобре“.

Честитајући празник припадницима Медија центра „Одбрана“, министар Александар Вулин им је поручио да борба никад не престаје и, ако можемо да дефинишемо оно чиме се бави Медија центар, баш као и оно због чега постоји наша Војска, у свега неколико речи, онда бисмо то могли са две речи: истина и одговорност.

– Те две речи најбоље објашњавају шта је суштина нашег ангажовања и позива Медија центра „Одбрана“. Одговорност према традицији коју имамо, као и према свим оним ратницима који су славно име српске војске исписали вредним понављања и памћења. Одговорност према традицији, према свима онима који су били пре нас, али и одговорност према будућим покољењима и генерацијама које тек треба да уче о својим прецима да би желели да буду баш као они – рекао је министар Вулин и поручио да можда у историјама неких других народа има времена, ратова и предака којих би се ваљало стидети и који би требало да буду заборављени а њихово дело и њихов пример свакако да не буду поновљени, али у историји нашег народа и у традицији наше војске нема ратова којих се стидимо јер их нисмо ни тражили, ни изазивали и нема предака који су нас својим делима обрукали или учинили непоносним.

Он је додао да се због тога њихова имена, дела и њихови животи морају бележити, јер су вредни понављања.

–  Зато имамо одговорност према будућим генерацијама да им сачувамо такав пример и будемо достојан пример понављања. И друга реч, истина. Да је увек говоримо о свом народу и времену у коме живимо, али и ономе времену у коме смо живели, да се не заборави ни једно слово, да ни једно искуство наших ратника не буде незабележено и да они не оду са ове животне позорнице, а да иза себе не оставе сваку реч, сваки поступак, свако слово и успомену вредну памћења и понављања и да остане баш таква каква је била.  Јер у временима веома тешким и страшним говорили су и сведочили истину својом борбом и својим животом – рекао је министар одбране и додао да је наш задатак да будемо одговорни и да говоримо истину и сачувамо је, јер је то наш задатак, право и обавеза које смо изборили и које никоме другоме нећемо и не желимо дати.

– Сви ви део сте овог важног задатка и без сваког од вас не би били сигурни у успех, а сасвим сигурно не бисмо били вредни сећања и  понављања. Медија центар „Одбрана“ треба да настави са својим упорним и вредним радом на учењу, стварању, на откривању нових путева војне мисли, али исто тако и на разумевању онога што није само војна мисао – разумевању потреба нашег народа, јер шта је Војска Србије ако није део нашег народа – њен најбољи део. Медија центар „Одбрана“ има своју важну улогу у Министарство одбране Републике Србије и ту улогу ћемо наставити да јачамо, да ширимо, да нас препознају и да сваког дана будемо све више део свакодневног живота свих наших грађана јер Војска Србије, и у миру и у рату, увек је била на првом месту део живота свог народа због кога постоји, коме се радује, кога чува и због кога ће расти, развијати се, опремати и обучавати, учити и због кога ће постојати – рекао је министар одбране Александар Вулин.

О достигнућима у години за нама, али и о плановима за будућност, говорио је пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана“. Он је потврдио да је установа и претходне године, као и до сада, настојала да буде достојни настављач традиција наших претходника, оснивача часописа Ратник и неимара Ратничког дома.

– Са три четвртине попуњености људством у 2017. години објавили смо 23 броја Магазина „Одбрана“ и у просеку медијски испратили четири догађаја дневно. Објавили смо 135 књига и часописа, што је у односу на 2016. годину повећање за 20 процената, а за потребе 125 активности система одбране израдили смо четири стотине графичких производа. Број догађаја у Дому Војске Србије током протекле године био је 359, и увелико је надмашио не само број радних дана него и број догађаја у претходним годинама. Пре три године број наших посетилаца био је 60.000, пре две године 80.000, а током прошле године тај број је достигао 90.000, и то у највећем проценту поводом изложби у нашим галеријама, промоцијама наших издања, али и другим садржајима од којих посебно истичем однедавно реафирмисане књижевне вечери – рекао је пуковник Карапанџин и подсетио на успешно реализоване тематске трибине на Међународном сајму књига у Београду.

Медија центар „Одбрана“ је током 2017. године остварио успешну сарадњу са бројним институцијама и истакнутим појединцима, а у знак захвалности и наде да ће тако бити и убудуће, признања су додељена: из области новинско-информативне делатности – Милени Милетић, најуспешнијој сарадници магазина „Одбрана“, а из области издавачке делатности – Николи Марићу, пуковнику у пензији и проф. др Вељку Ђурићу Мишини,за Фотомонографију „Ратнички дом“ у којој су аутори хронолошки представили претходних 85 година трајања тог здања.

Из области промоције културе награђен је Душан Ђоковић, директор Академије уметности са којом је Медија центар „Одбрана“ реализовао неколико значајних пројеката.

За свесрдну помоћ и сарадњу у реализацији тематских трибина на 62. Међународном сајму књига, захвалница је уручена бригадном генералу Жељку Петровићу, команданту Прве бригаде копнене војске.

Плакета Министарства одбране за најистакнутијег сарадника ове године додељена је Душану Бапцу који је већ дуги низ година међу најтиражнијим и најчитанијима ауторима Медија центра „Одбрана“. 

Повезане вести