Гарда Војске Србије прославила празник

Понедељак, 6.5.2019 | Из јединица

Mинистар Вулин на Дану Гарде: Врховни командант има само једну жељу, један захтев и једно наређење – све за Србију, Србију за ништа

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас свечаности поводом 6. маја - Дана Гарде Војске Србије у касарни „Дедиње“ у Београду.

Честитајући празник припадницима Гарде, министар Вулин је истакао да су они оно најбоље и најлепше што прво покажемо гостима када дођу да виде нашу драгу Србију и да су ту да нас гости упамте и да виде са каквим људима и каквом војском долазе да разговарају. од кога да уче и чему да се диве.

– Ви јесте оно прво што покаже слику наше земље, поносно и високо носите заставу која вам је остала од бољих од вас и коју ћете пренети још бољима од вас. Ви то јесте, али нисте само то. Ви сте борбена јединица која у својој историји памти многе бојеве, ратове, која у својој дугој историји памти са киме и када и како се све сукобљавала и ратовала, дајући и чинећи све да ово наше парче земље, буде и остане наше – нагласио је министар одбране.

Према његовим речима, Срби воле мир и за мир су спремни да учине скоро све.

– Срби воле и цене слободу, и за слободу су спремни да учине баш све, као и они што су били пре вас, тако и ви. Нема више вредности од слободе и Србија је изабрала својим постанком, својом дугом традицијом, својом будућношћу, да слободу брани по сваку цену. Данас смо војно неутрални одлучили да знамо да ратове великих не прихватамо као своје, одлучни и сигурни да ћемо бранити нашу земљу и своју слободу и Србе где год да они живе. Сав наш народ мора бити сигуран и поуздан да има војску која је у стању да чува његову слободу и његово право да постоји и његово право да траје – поручио је министар Вулин.

Говорећи о Гарди Војске Србије, министар одбране је истакао да та јединица, јединица испред свих, има задатак више да чува традицију тако дугу и тако светлу, као и да буде достојна оних који су корачали пре њих и понос у сећању оних који ће тек доћи.

– Србија има Војску која је у стању да је сачува и одбрани, има људе који Војсци верују, који је воле, поштују и цене. На нама, свима заједно у систему одбране је да сваког војника учинимо да буде обучен и опремљен, сигуран али и задовољан, а његову породицу поносном на њега и на живот који води. Таква војска чува Србију и за такву војску наш врховни командант Александар Вучић има само једну велику жељу, један захтев и једно наређење – све за Србију, Србију за ништа! – закључио је министар Вулин.

Говорећи о задацима Гарде Војске Србије, командант те јединице генерал-мајор Миломир Тодоровић истакао је да је Гарда увек била снага и узданица током целокупне историје наше државе.

– И овом приликом исказујемо непоколебљиво и чврсто опредељење да као део система одбране Републике Србије стојимо у првим редовима њене борбе за равноправно, независно и просперитено место у свету. У суочавању са савременим изазовима, наша отаџбина на располагању има још једно моћно оружје – гардијску част и непоколебљиву оданост највишим вредностима наше државе – истакао је генерал Тодоровић.

На данашњој свечаности, јединице у саставу Гарде извеле су дефиле у којем су, постројене у подешелоне, приказале део оспособљености и репрезентативних моторних возила којима располажу, а поводом празника, први пут је у дефилеу учествовао и ешелон мотоцикала за ескорт који се од скоро налазе у саставу Гарде.

Свечаности су присуствовали и председник Националног савета за координацију сарадње с Руском Федерацијом и Кином Томислав Николић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, као и чланови колегијума начелника Генераштаба, представници институција и гости.

Данашњи дан припадници Гарде обележавају двоструко, јер је празник Светог мученика Георгија – Ђурђевдан, крсна слава гардиста.

Припадници Гарде Војске Србије обележавају 6. мај као знак сећања на дан када је наредбом књаза Милоша Обреновића на Ђурђевдан 1830. године у Пожаревцу одабрана прва група од 73 наочита младића од којих је формирана прва гардијска јединица у Србији.

Повезане вести